Teci!
Print Facebook Igor Karlovšek

Teci!

28.95 EUR (Trda vezava)
Naročilo
Brezplačna poštnina

Preizkušnja, ki jo je življenje namenilo petnajstletni dijakinji Barbari iz Celja, pusti posledice za vse življenje. Drobižek z jeklenimi mišicami, rojena tekačica, najde moč v teku, kjer že trka na vrata reprezentance. A tudi mogočni nasprotnik, lokalni veljak, ne drži križem rok. Poskrbi, da njeni zgodbi o zlorabi ne verjameta ne policija ne tožilstvo, na sodišču pa Barbara brez pomoči odvetnikov nima veliko možnosti. Bo kljub vsemu zmagala resnica?

 

O delu

Socialno-psihološki mladinski roman, v katerem je avtor želel prikazati majhnost in nemoč običajnega človeka, ki se mu kriminalne zadeve dejansko dogajajo in se bori proti sistemu in pokvarjenosti. Upodobil je zgodbo o spolni zlorabi mladoletnice, ki se sama z mamo bori proti velikemu politiku, ki mu je dovoljeno vse. Ozadje je trenutno ozračje v Sloveniji, ki je na meji nečesa, čemur bi lahko skoraj rekli kriminalno dogajanje, kjer lovke pokvarjenosti in skorumpiranosti sežejo v vsako poro.

 

O avtorju

Igor Karlovšek (1958) je sicer po poklicu odvetnik, a že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. V mladinskih romanih zna verno upodobiti probleme odraščajoče generacije. Za svoje mladinsko delo Gimnazijec je l. 2005 prejel nagrado večernica. 

Kategorije: Tretje triletje, Srednješolci, Leposlovje
Obseg: 248
Dimenzije: 150 mm x 230 mm x 25 mm
ISBN: 978-961-272-221-0
Datum izdaje: 1. 9. 2016
Poreklo: Slovenija
Vezava: Trda

Recenzije

Teci!

Samo Rugelj, revija Bukla 125

Karlovšek (1958) celjski pisatelj in odvetnik, v svojem ustvarjalnem opusu kombinira knjige za mladino na eni strani ter trši, tudi kriminalni žanr za odrasle, ki ga po navadi umešča tudi družbeno aktualno (nazadnje njegov roman Odvetnik iz leta 2014), na drugi strani. V svojem najnovejšem mladinskem romanu Teci! pa je ta dva žanra povezal v napeto zgodbo o Barbari, talentirani dijakinji in atletski tekačici na srednje proge. Ta doživi spolni napad Planinca, lokalnega političnega in poslovnega veljaka, ki se – kot poprej že na kaka druga dekleta njene starosti – nasilno znese nad njo. Vendar pa se Barbara, skupaj z materjo, sicer na pomembnem delovnem mestu že dolgo časa zaposleno pri Planincu, odloči, da te zlorabe ne bo pogoltnila, temveč jo bo razkrila. Odločitev jo popelje na težavno pot skoraj donkihotskega boja proti pomembnežu, ki načrtuje preboj v politiko na državnem nivoju. Barbarina prijava storilca seveda ne ostane brez širših posledic za njeno življenje. Planinc jo prek svojih zvez suspendira iz atletskega kluba, kjer trenira, pred vrati pa je državno atletsko prvenstvo … Dovolj kompleksno zastavljen in spretno napisan je roman Teci! dober primerek mladinskega romana, po katerem lahko posežejo tudi odrasli bralci.

Oglejte si tudi