Tom Sawyer


NAROČILO
POŠTNINA BREZPLAČNA

Redna cena:
14,95 EUR (Mehka vezava)
   
Ilustrator: Judith Hunt
Prevod: Meta Osredkar
Zbirka: PR(A)VE
Kategorije: Tretje triletje, Srednješolci
Obseg: 64 strani
Dimenzije: 130 mm x 195 mm x 8 mm
ISBN: 978-961-272-134-3
Datum izdaje: februar 2014
Poreklo: ZDA
Vezava: mehka

Zbirka Prve prave (ali v izvirniku Real Reads) bralcem, starim od osem do trinajst let, ponuja skrajšane različice klasičnih svetovnih in domačih literarnih del s privlačnimi ilustracijami. Stremi k temu, da obdrži kakovostno raven izvirnih del in hkrati literaturo naredi dostopno večini bralcev, tudi tistim, ki sicer morda po njej ne bi posegli. Ne gre za krnjenje zgodb, pri katerem bi zasuli s ploho dogodkov iz izvirnega romana ali suhoparno podali povzetek izvirne zgodbe ter tako bralcu ponudili zgolj informativno bralsko izkušnjo. Pri predelavi v skrajšano različico ostajamo zvesti zgodbi, pripovednemu slogu in literarnim osebam v izvirniku. Naš namen je vzgajati samozavestnega bralca z veseljem do branja, pri tem pa mu pomagati razvijati pretanjeni občutek za jezik in literaturo.

Twainovi najslavnejši stvaritvi, Tom Sawyer in Huckleberry Finn, sta postali dva od velikih svetovnih arhetipov otroštva. Dostikrat sta obvezno branje v šolah, kljub temu da nekateri trdijo, da sta knjigi prevratniški ter da spodbujata slabo vedenje. Zgodba romana Prigode Toma Sawyerja, ki je izšel leta 1876, se dogaja ob reki Misisipi nekje v petdesetih letih devetnajstega stoletja, po mehiški vojni in pred ameriško državljansko vojno – se pravi v času, preden je predsednik Abraham Lincoln z razglasom osvobodil ameriške sužnje.
Knjiga je obogatena z opisom oseb, značilnostmi dobe, navajamo vire, ki bodo v pomoč pri branju, ter podajamo vprašanja v razmislek in predloge za razpravljanje o prebranem. Zgodbo dopolnjujejo privlačne ilustracije.