David Almond

Avtor

Biografija:

David Almond je odraščal v veliki družini v Tynesidu. Na University of East Anglia je diplomiral iz angleške in ameriške literature. Po končanem izobraževanju je pet let poučeval na osnovni šoli v Gatesheadu, predno se je odločil, da se bo bolj posvetil pisateljstvu in se umaknil na Norfolk. Po eno in pol letnem predahu se je zopet zaposlil kot učitelj, tokrat na šoli za otroke z učnimi težavami. Njegov prvi roman za otroke, Mož s podstrešja, je dobil nagrado Carnegie Medal, nagrado Whitbread za otroško knjigo leta in še vrsto mednarodnih nagrad. Romani, zgodbe in igre, ki so sledili, so mu prinesli uspeh pri bralcih in splošno hvalo kritikov. Njegova dela so prevedena v več kot trideset jezikov. Jedci ognja (The Fire-Eaters) so dobili še enega Whitbreada, zlato nagrado Smarties, v ZDA pa Boston Globe – Horn Book Award. Leta 2010 je prejel tudi nagrado Hansa Christiana Andersena za trajni prispevek k otroški literaturi. Z družino živi v Northumberlandu.
Za več informacij o pisatelju in njegovih knjigah obiščite http://www.davidalmond.com/
 


Nagrade:

  • 1998 - Arts Council Writers' Award za mladinsko literaturo in Carnegie Medal in Whitbread Children's Book Award za delo Skellig
  • 1999 - Guardian Children's Fiction Prize in Nestlé Smarties Book Prize (Silver Award) za delo Kit's Wilderness
  • 2000 - Carnegie Medal za delo Kit's Wilderness in Whitbread Children's Book Award za delo Heaven Eyes
  • 2001 - Carnegie Medal za delo Heaven Eyes in Michael L. Printz Award (USA), Kit's Wilderness
  • 2003 - Carnegie Medal in Guardian Children's Fiction Prize in Nestlé Smarties Book Prize (Gold Award) in Whitbread Children's Book Award za delo The Fire Eaters
  • 2004 - Boston Globe-Horn Book Award (USA) za delo The Fire Eaters
  • 2006 - Carnegie Medal in Costa Children's Book Award za delo Clay
  • 2007 - Carnegie of Carnegies za delo Skellig in National Short Story Competition za delo 'Slog's Dad'
  • 2009 - Astrid Lindgren Memorial Award (Sweden)
  • 2010 - Hans Christian Andersen Award
  • 2011 - Guardian Children's Book Prize za delo Ime mi je Mina (My Name is Mina)
  • 2012 - Carnegie Medal za delo Ime mi je Mina (My Name is Mina)


Bibliografija:

  • Sleepless Nights – 1985
  • A Kind of Heaven – 1997
  • Skellig – 1998
  • Kit's Wilderness – 1999
  • Counting Stars – 2000
  • Heaven Eyes – 2000
  • Secret Heart – 2001
  • Skellig: A Play – 2002
  • Where Your Wings Were – 2002
  • Wild Girl, Wild Boy: A Play – 2002
  • The Fire-Eaters– 2003
  • Kate, the Cat and the Moon – 2004
  • Clay – 2005
  • Click – 2007
  • My Dad's a Birdman – 2007
  • Jackdaw Summer – 2008
  • The Savage – 2008
  • Slog's Dad – 2009
  • Ime mi je Mina (My Name is Mina) – 2010
  • The Boy Who Climbed Into The Moon – 2010
  • The True Tale of the Monster Billy Dean – 2011